لوله گالوانیزه
در مقاله لولههای گالوانیزه، سعی برآن داریم تا توضیحاتی در مورد لولههای گالوانیزه که نوعی لوله درز دار است و چگونگی تولید این لوله و انواع آن در اختیار شما قرار دهیم. لولههای گالوانیزه ، لولههایی هستند که برای استحکام بیشتر در برابر زنگ زدگی، آسیب دیدگی و... با فلز روی پوشش داده میشوند. این لولهها دارای دو روش تولید سرد و گرم هستند که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید تا به طور کامل با این لوله و ویژگیهای آن آشنا شوید.
لوله گالوانیزه
محیط مرطوب باعث زنگ زدگی و از بین رفتن لولههای فلزی میشود. در نتیجه با گذشت زمان لولهها سوراخ شده و نیاز به تعویض پیدا میکنند. فلز روی ، یکی از فلزهایی است که باعث عدم آسیب دیدگی و افزایش طول عمر لولهها میشود. لولههای گالوانیزه، لولههای درز دار هستند. این لولهها با پوشش فولاد نرم که پوششی از فلز روی دارند ساخته میشوند. لولههای گالوانیزه پس از اتمام مراحل گالوانیزاسیون هر دوسر ابتدایی و انتهایی آنها رزوه میشوند.
این پوشش باعث میشود که لوله در برابر خوردگی، زنگ زدگی و اسیدها و آسیب پدیزی مقاوم باشد. همیچنین این سازهها در صنعت کاربرد زیادی دارند. استاندارد دندههای لولههای گالوانیزه طبق NPT است و به همین خاطر استفاده از آنها برای اتصال به شیرآلات برنجی و اتصالات گالوانیزه بلامانع است.
انواع لولههای گالوانیزه
لولههای گالوانیزه آهنی
لوله گالوانیزه آهنی به رنگ خاکستری و تیره است. معمولا دونوع سبک و سنگین دارد. جنس این لوله از آهن سفید نورد شده است. بنابراین درز آنها توسط دستگاههای درز جوش، به یکدیگر جوش داده و متصل میشود. سپس لوله داخل فلز روی مذاب برده خواهد شد. ا این رو به آن لولههای با درز هم میگویند.
لولههای گالوانیزه فولادی
جنس لولههای گالوانیزه فولادی از فولاد نرم است. ساختار این لوله به صورتی است که آن را در یک وان که حاوی فلز روی است قرار میدهند تا ورق فولادی به ورق گالوانیزه فولادی تبدیل شود.
انواع روش تولید لولههای گالوانیزه
لولههای گالوانیزه سرد
درروش گالوانیزه سرد، لولهها درون محلول الکترولیت قرار گرفته و روی نیز به روش الکترولیز بر سطح لولههای گالوانیزه قرار میگیرد.
لولههای گالوانیزه گرم
در روش گالوانیزه گرم، لولهها درون مواد مذاب روی در وان قرار گرفته و با روی مذاب شده پوشانده میشوند . این عمل به لولهها سطحی براق میدهد.
تفاوت لولههای گالوانیزه سرد و گرم
در لوله به روش گالوانیزاسیون سرد ، روکشی مات روی لوله ایجاد میشود. بنابراین ضخامت روی در این این لوله کمتر است. در لوله به روش گالوانیزاسیون گرم، مقدار روی مصرفی بیشتر است و رنگ لولهها براق و منعکس کننده است. لولههای گالوانیزه سرد بیشتر به دلیل ضخامت کمتر در مصارف خانگی استفاده میشود.
ضخامتهای لولههای گالوانیزه
لولههای گالوانیزه دارای استاندارد ابعادی ، طبق استانداردDIN2440 است. دراین استاندارد ودر سایزهای مختلف ضخامتهای دقیق لولههای درزدار بیان شده است. به دلیل اینکه لولههای گالوانیزه از لولههای درزدار هستند، میتوان به استاندارد گفته شده اکتفا کرد.
انواع لولههای گالوانیزه بر اساس وزن
لولههای گالوانیزه سبک
لولههای گالوانیزه سبک، دارای وزن و ضخامت کمتری هستند و قیمت آنها نسبت به انواع دیگر، پایین تر است.
لولههای گالوانیزه سنگین
لولههای گالوانیزه سنگین دارای ضخامت و وزن بیشتری نسبت به لولههای گالوانیزه سبک هستند. قیمت این لولهها از انواع دیگر نیز بیشتر است.
لولههای گالوانیزه مانیسمان
طبق آنچه گفته شد، تمامی لولههای گالوانیزه از لولههای درزدار سیاه تولید میشوند. یعنی لولههای درزدار را در وان حاوی روی مذاب شده قرار داده و لوله با روی، پوشش داده میشود. اما گاهی پروژه هایی نیازمند لوله مانیسمان گالوانیزه است. دراین صورت باید لولههای مانیسمان را که عاری از هرگونه پوششی است تهیه کرد. سپس با فرآیند گالوانیزاسیون، لولههای مانیسمان را گالوانیزه کرد. قیمت لولههای مانیسمان گالوانیزه ، نسبت به لولههای گالوانیزه درزدار بالاتر است. همچنین از این لولهها برای انجام پروژه هایی که حساسیت بالایی دارند استفاده میشود.
ویژگیهای لولههای گالوانیزه
لولههای گالوانیره دارای مقاومت و دوام بالا در برابر زنگ زدگی و خوردگی هستند. البته باید درنظر داشت که مقاومت این لولهها با توجه به محیطهای خاص قابل تغییر است. این لولههای قابلیت بازیافت دارند. دارای قیمت مناسب هستند. طول عمراین لولهها بیش از 50سال است. قسمت هایی از لولههای گالوانیزه که دچار آسیب جزیی میشود، از روی سطح یک لوله کاتد تشکیل میشود. همچنین در حین عملیات ، این قسمتها در لولههای گالوانیزه، به دلیل تشکیل پیل گالوانیکی، از پوششی که حاوی فلز روی است، به عنوان آند استفاده میشود. این جریان مانع از ایجاد آسیب در قسمت هایی که خراش برداشته اند میشود. (حفاظت خود به خودی)
درتمام قسمتهای لولههای گالوانیزه ، بویژه بخشهایی که اتصال دهنده هستند، احتمال وجود هرگونه فرو رفتگ و ،برآمدگی درآنها وجود دارد. همچنین احتمال میرود در این قسمتها چوشش دهی کامل انجام نشود. بنابراین از این حفاظت و پوشش گالوانیکی برخوردارند. قابلیت تشخیص و بازرسی در این لولهها بدون چشم مسلح هم به سهولت وجود دارد. لولههای گالوانیزه در ابعاد مختلفی در بازار موجود هستند. اما معمولا این لولهها را در ابعاد 6 متری میسازند. قطر این لولهها بین 2 اینچ تا 8 اینچ متغیر است.
لازم به ذکر است ، جوشکاری بر روی لوله هایی که گالوانیزه شده اند موجب میشود که مواد گالوانیزه به داخل آلیاژ آهن نفوذ کند. این مورد میتواند به لوله صدماتی را وارد نماید. به دلیل تاثیر مخرب مواد اسیدی بر روی پوشش گالوانیزاسیون، توصیه میشود لولههای گالوانیزه در محیطهای اسیدی استفاده نشوند.
کاربردهای لولههای گالوانیزه
از لولههای گالوانیزه در صنعت آب، برق، گاز، انتقال جریان و حرارت و در برخی موارد میتوان از این لولههای در سازههای فلزی و دکلهای مخابراتی استفاده کرد. همچنین از این لولهها میتوان در ساختمانهای مسکونی برای انتقال آب و به بخشهای مختلف موتور خانه استفاده کرد. یکی دیگر از کاربردهای لولههای گالوانیزه برای تهویه ساختمانها و تخیله فاضلابها است.
جمع بندی
باتوجه به مطالب مطرح شده میتوان به این مساله پی برد که لولههای گالوانیزه به دلیل پوششی که از روی دارند، مقاومت خوبی در برابر رطوبت دارند و به راحتی در لوله کشیهای ساختمانی و کشاورزی و... قابل استفاده هستند. این لولهها حتی در صنایعی که به لولههای بدون درز(مانیسمان) هم نیازمندند هم کاربرد دارد. به این صورت که از روش مانیسمان گالوانیزه میتوان لولههای مانیسمان را گالوانیزه کرد. این لولهها با ویژگی هایی ازجمله استحکام، حفاظت خود بخودی، حفاظت کامل در سطح لوله و...می توانند انتخاب خوبی در صنعت باشند.